Asbestdaken:
Particulieren, bedrijven en (overheids-)instellingen mogen vanaf 1 januari 2025 geen asbestdaken meer bezitten. De maatregel moet gezondheidsproblemen door asbest voorkomen. Voor de verwijdering van asbestdaken geldt per 1 januari 2016 de Subsidieregeling verwijderen asbestdaken. In 2017 is hiervoor € 15 miljoen euro beschikbaar (subsidieplafond). Het is t/m 31 december 2019 mogelijk om subsidie aan te vragen voor asbestverwijdering. Na verwijdering van het asbest, stijgt de waarde van het huis, gaat de WOZ-waarde omhoog en betaal je – helaas – doorgaans (wat) meer gemeentebelasting.
Zie:
Dubbel- en driedubbelglas:
Sinds de landelijke en regionale initiatieven voor subsidie op dubbelglas veelal op een laag pitje zijn gezet, zijn er in verschillende gemeenten lokale initiatieven gestart. Subsidies voor (drie)dubbelglas bestaan uit kortingen op de aanschaf en plaatsing.
Op de volgende site kun je informatie vinden over de mogelijkheden binnen jouw gemeente:
Energiesubsidiewijzer
Energiezuinig (ver)bouwen:
Dankzij de inzet van heel veel mensen, bedrijven en organisaties komen er steeds betere technologische mogelijkheden tot onze beschikking om energiezuinig te (ver)bouwen. Een willekeurige greep: biomassaketels, driedubbelglas, ondiep gesloten warmte-koude-opslagsystemen, upcycle-douchesystemen, pelletkachels, warmtepompen en warmte-terug-win(WTW)-balansventilatiesystemen.
Zie voor subsidiemogelijkheden:
Groene daken:
Ook voor het toepassen van groene daken hebben sommige gemeenten een subsidiepotje:
Subsidie groene daken
Hekwerken:
In sommige gemeenten kun je subsidie aanvragen voor het toepassen van hekwerken. In Westfriesland is bijvoorbeeld een subsidiepot voor boerenhekwerken.
Zie:
Landschap Noord-Holland
Monumenten:
Eigenaren van rijksmonumenten die geen woonhuis zijn (zoals kerken, molens en fabrieken) kunnen bij het Rijk instandhoudingssubsidie aanvragen. Eigenaren van rijksmonumentale woonhuizen kunnen een lening aanvragen bij het Nationaal Restauratiefonds. Het loont altijd de moeite om vooraf goed uit te zoeken welke mogelijkheden het Rijk, de provincie of je eigen gemeente bieden.
Op deze site staat meer informatie:
Monumenten
Zonnepanelen:
Op het aanschaffen van zonnepanelen zit sinds 2017 geen subsidie meer. Wel bestaat er voor ondernemers de mogelijkheid om de 21% BTW terug te vragen. Dat geldt ook bewoners van energiepositieve woningen die meer groene energie opwekken dan zelf verbruiken. Zij leveren stroom aan het net en krijgen daarvoor van het elektriciteitsbedrijf een terugleververgoeding. De overheid beschouwt je dan als ondernemer, waardoor je kunt profiteren van de mogelijkheid om 21% BTW terug te vragen.
Op deze websites staat meer informatie: